Hvilket Stof Er Bedst Som Varmeisolering?

Billede: Canva.com

Isolering skal reducere den mængde af varme der går tabt. Når det kommer til, hvilket stof dit tøj er lavet af, så er der noget, som er bedre til varmeisolering end andet. Skal du på overlevelsestur eller bare have tøj til den kolde danske vinter eller skiferie, så kan det være en god idé at vælge noget godt stof.

Vil du lave dit eget tøj ud af stof, der er god til varmeisolering, kan du blandt andet vælge polar fleece. Stoffet er både let, blødt og holdbart. Det kan både bruges til varme trøjer og jakker, eller hvis du vil lave et lækkert tæppe at sidde på.

Fleece er fremstillet af polyester, som er syntetiske fibre. Fleece er blevet videreudviklet, og man kan bruge det samme med uld og bomuld, og derfor kan man vha. fleece lave det perfekte outdoor tøj.

Nogle af fordelene ved fleece er, at det er vandafvisende, samtidig med, at stoffet er utrolig let. Fiberisoleringen giver god varme, og fleece er også svedtransporternede. Når det kommer til temperaturregulerende tøj, så kan man dog ikke udenom uld.

Der findes mange forskellige uldtyper, men den måske vigtigste egenskab er den temperaturregulerende. Med det menes der, at uld både god til at holde dig kølig i varmt vejr, og varm i kold vejr. Derfor kan uld være rigtig godt, hvis du leder efter tøj, skal skal reducere den varme, der går tabt.

Uld er pels fra pattedyr, og man kan derfor finde mange forskellige former for uld. Langt størstedelen af uld kommer fra får, men du kan også finde uld fra Alpakaer, kaniner, kameler, moskus okser og geder.

Hvis du leder efter noget fåreuld som er meget isolerende, så er islandsk fåreuld meget isolerende, og er derfor god, hvis du søger stof til en varm sweater. Uld kan optage en masse fugt uden at virke våd, og det er derfor rigtig godt til at temperere kroppen. Hvis man blander det med polyester kan man få nogle af kvaliteterne til at være svedtransporterende også, hvilket derfor kan være nogle gode temperaturregulerende egenskaber, hvis du er på udkig efter godt outdoor tøj.

Størstedelen af alt tøj bliver fremstillet af bomuld, som er et tekstil bestående af naturfibre. Alt slags tøj bliver lavet med bomuld, men det har dog de ulemper, at det tørre langsomt og optager meget vand. 

Er du i tvivl om, hvad forskellen er på uld og bomuld? Så læs nogle af vores andre artikler herom:

Vi håber, at du finder noget godt stof, når du skal vælge varmeisolerende tøj. Tak fordi du læste med og...

Nappa læder er en type læder, der er blevet glat og blødgjort gennem en speciel …
Læs mere
Lyocell / Tencel er stof, der bliver brugt til fremstilling af forskellige tekst…
Læs mere
Uld er noget, der bliver brugt meget især indenfor strikke- og hæklebranchen og …
Læs mere
Mohair er en type af uld, som kommer fra Angora geden. Mange kommer til at …
Læs mere
Kisel, også kaldet Silicium, er et spormineral, som er vigtigt for bindevæv, hud…
Læs mere
Rigtig mange mennesker køber tøj, som er fremstillet i polyester og aner ikke, h…
Læs mere
I disse dage snakker vi meget om, hvad der er miljøvenligt, og måske i endnu høj…
Læs mere