Er Lyocell Kunststof? Fakta Om Lyocell

Billede: Jumpstory

Det kan være svært at kende forskel på de mange stoffer, som der i dag produceres tøj af. Der er nemlig større forskel på de forskellige stoffer, end man regner med, så en t-shirt er skam ikke længere bare en t-shirt i dag.

Det er ofte fibertypen, der adskiller de forskellige stoffer fra hinanden. Et af de stoffer der vinder mere og mere ind, er lyocell, som vi ser nærmere på i denne artikel.

Lyocell - kunstfibre af naturmidler

Lyocell indeholder kunstigt fremstillede fibrer, der er udvundet af naturmaterialer. Lyocell er en variant af rayon, der kaldes for regenereret cellulosefiber. Og hvad betyder det så?

Cellulosen udvindes typisk af træ, der derefter bearbejdes i en kemisk proces, hvor det opløses og laves til tynde syntetiske fibre. Lyocell er derfor et kunststof, der er udvundet af naturmaterialer - nemlig træ. 

Kunststoffet har egenskaber af at være både let og stærk, samtidig med at det er velabsorberende, så det er velegnet til svedtransporterende tøj. Lyocell anvendes derfor ofte til fritluftsbeklædning. 

Selvom det er svedabsorberende, så her lyocell den udfordring, at det isolerer, når det er vådt, samt tager lidt længere tid om at blive tør igen. 

Lyocell er i dag tit anvendt i undertøj og skjorter og t-shirts, hvor det at tøjet ikke bliver for tykt, er et krav. Bruges det derfor udenfor, så kan det være anbefalelsesværdigt at tænke i retning af overtøj, hvis man regner med at være udenfor så længe, at vejret må forventes at ændre sig, da lyocell som nævnt ikke er særligt isolerende.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find dit næste smartwatch og tilhørende Apple AirPods samt meget andet i avXpertens enorme udvalg af elektronik i alle genre.

Nappa læder er en type læder, der er blevet glat og blødgjort gennem en speciel …
Læs mere
Lyocell / Tencel er stof, der bliver brugt til fremstilling af forskellige tekst…
Læs mere
Uld er noget, der bliver brugt meget især indenfor strikke- og hæklebranchen og …
Læs mere
Mohair er en type af uld, som kommer fra Angora geden. Mange kommer til at …
Læs mere
Kisel, også kaldet Silicium, er et spormineral, som er vigtigt for bindevæv, hud…
Læs mere
Rigtig mange mennesker køber tøj, som er fremstillet i polyester og aner ikke, h…
Læs mere
I disse dage snakker vi meget om, hvad der er miljøvenligt, og måske i endnu høj…
Læs mere