Er Bomuld Miljøvenligt?

Billede: Digital Buggu

Bomuld er en af de mest anvendte tekstiler, både når det kommer til tøj, sengetøj og håndklæder. Især er økologisk bomuld blevet mere og mere populært, og blive ofte ophøjet til at være et godt og bæredygtigt tekstil, men forholder det sig nu også sådan?

Er bomuld miljøvenligt? Bomuld er ikke miljøvenligt, faktisk er det en af de mest krævende afgrøder for miljøet, der findes. Selvom det er en bionedbrydelig fiber, så bruger de store mængder pesticider og ufattelige mængder vand, hvoraf begge ting er yderst problematiske. 

Bomulden er altså ikke ligefrem en bæredygtig tekstil, men er derimod meget forurenende og ressourcekrævende. Faktisk bruger bomuldsindustrien hele 25 procent af verdens samlede insekticider, samt 10 procent af verdens pesticider. Dette er meget store procentdele, hvis man skulle være det mindste i tvivl.

Herudover kræver bomuld også store mængder vand. For at gøre det lidt konkret, så kræver det cirka 2.500 liter vand at lave en enkelt t-shirt. Kigger man på, hvor mange stykker tøj og hvor meget bomuld der bliver produceret, så er det ubegribeligt store mængder vand, der bliver brugt i produktionen. 

Dette er især en stor udfordring i lande som Californien og Sydafrika, der producerer store mængder bomuld, samtidig med at de generelt har stor mangel på vand. 

Nappa læder er en type læder, der er blevet glat og blødgjort gennem en speciel …
Læs mere
Lyocell / Tencel er stof, der bliver brugt til fremstilling af forskellige tekst…
Læs mere
Uld er noget, der bliver brugt meget især indenfor strikke- og hæklebranchen og …
Læs mere
Mohair er en type af uld, som kommer fra Angora geden. Mange kommer til at …
Læs mere
Kisel, også kaldet Silicium, er et spormineral, som er vigtigt for bindevæv, hud…
Læs mere
Rigtig mange mennesker køber tøj, som er fremstillet i polyester og aner ikke, h…
Læs mere
I disse dage snakker vi meget om, hvad der er miljøvenligt, og måske i endnu høj…
Læs mere