Er Bomuld Miljøvenligt?

Billede: Digital Buggu

Bomuld er en af de mest anvendte tekstiler, både når det kommer til tøj, sengetøj og håndklæder. Især er økologisk bomuld blevet mere og mere populært, og blive ofte ophøjet til at være et godt og bæredygtigt tekstil, men forholder det sig nu også sådan?

Er bomuld miljøvenligt? Bomuld er ikke miljøvenligt, faktisk er det en af de mest krævende afgrøder for miljøet, der findes. Selvom det er en bionedbrydelig fiber, så bruger de store mængder pesticider og ufattelige mængder vand, hvoraf begge ting er yderst problematiske. 

Bomulden er altså ikke ligefrem en bæredygtig tekstil, men er derimod meget forurenende og ressourcekrævende. Faktisk bruger bomuldsindustrien hele 25 procent af verdens samlede insekticider, samt 10 procent af verdens pesticider. Dette er meget store procentdele, hvis man skulle være det mindste i tvivl.

Herudover kræver bomuld også store mængder vand. For at gøre det lidt konkret, så kræver det cirka 2.500 liter vand at lave en enkelt t-shirt. Kigger man på, hvor mange stykker tøj og hvor meget bomuld der bliver produceret, så er det ubegribeligt store mængder vand, der bliver brugt i produktionen. 

Dette er især en stor udfordring i lande som Californien og Sydafrika, der producerer store mængder bomuld, samtidig med at de generelt har stor mangel på vand. 

Rigtig mange mennesker køber tøj som er fremstillet i polyester og aner ikke hva…
Læs mere
I disse dage snakker vi meget om, hvad der er miljøvenligt, og måske i endnu høj…
Læs mere
Klæder skaber folk, siger et gammelt ordsprog, men klæder kan også vise folks ho…
Læs mere
Læder er ikke bare læder. Der er stor forskel på de forskellige former for læder…
Læs mere
Det kan være svært at kende forskel på de mange stoffer, som der i dag producere…
Læs mere
Akryl er et stof som faktisk er en form for garn. Akryl er kunstigt fremstillet…
Læs mere
Der er kommet stor fokus på tøjindustrien på godt og ondt. Det bedste ved det st…
Læs mere